Saturday 10 April 2010

křupeto

1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek hladké mouky
¾ hrnka ořechy/čokoška/rozinky
1 hrnek cukr (moučka nebo krystal)
½ hrnku tuku (máslo/hera)
1 vejce
trocha vanilkového cukru
lžíce soli rozpuštěné v troše vody

160 až 180 stupňů, 25 až 40 minut; musí to úplně ztratit lepkavou konzistenci a chytit tmavší barvu (samozřejmě ne úplně do spálena, že jo). Jinak kdybys to dělal jak já, tak máslo nahrazuju ghí cca v poměru 2 díly ghí na 1 díl obyčejnýho másla (to kvůli chuti). Recept na ghí doporučuju hledat v neocenitelné legendární příručce "Vaříme s konopím", která kdysi vyšla tuším v nakladatelství JOTA a jistě bude někde lítat online. Jinak osobní tip: ganju před zpracováním na máslo povař cca 15 minut v čisté vroucí vodě, kterou komplet vylij do hajzlu a pak teprve hmotu dál zpracovávej běžným postupem. Dostaneš tak z těch rostlin hodně bordelu a špatné chuti a zároveň (protože do čisté vody se ti žádný thc nevyvaří, že jo), budeš mít ve finále ghí stejně silný.
Jo a ještě: ono je to samozřejmě supr pečivo i normálka. Za prvé je to stoprocentně blbuvzdorný, za druhé je to dobrý, za třetí výživný a za čtvrtý to vydrží i v totálně polních podmínkách poživatelný klidně 2-3 měsíce a nezkazí se to. Je to recept od jedněch horolezců, co si to dycky brali na náročný výpravy, takže je to faaakt odzkoušený v praxi. Garantuju.

PS: A teď mě ještě napadá - ono to jako není buchta, ale sou to koláčky. Stačí to těsto kydat lžící na plech na pečicí papír v nepravidelnejch hromádkách. Do tvaru koláčku se to rozteče samo, tak se vyser na nějaký modelování. Jo ale pamatuj - pečicí papír je klíčovej pro úspěch díla. Bez něj to neuděláš.

1 comment:

Holden Caulfield said...

Peče se to na kolik a jak dlouho? :)